Ristiveto-festivaali esittää Schumannin ja Brahmsin musiikkia ensi viikolla Lapinlahden Lähteellä, Sellosalissa ja Nikkilän Artborg 35:ssä

16.2.2018 klo 15.45
2018-02-25_Ristiveto7


Viidettä kertaa järjestettävä Ristiveto-festivaali 24.-26.2.2018 keskittyy tänä vuonna Schumannin ja Brahmsin elämän, ystävyyden ja tuotannon äärelle.

Robert Schumannin (1810–1856) itsemurhayritys, hakeutuminen suljettuun laitoshoitoon ja ennenaikainen kuolema sekä lyhytaikainen ystävyys Johannes Brahmsin (1833–1897) kanssa on yksi länsimaisen musiikin historian kuuluisista tarinoista. Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin suunnittelema Ristiveto-festivaali liikkuu tänä vuonna pop-up -henkisesti kolmeen eri kohteeseen. Konsertteja pidetään Espoon Sellosalin lisäksi kahdella maamme historiallisesti merkittävällä entisellä sairaala-alueella: Lapinlahdessa ja Nikkilässä.

Ristiveto-festivaalilla haetaan jälleen alkuperäisen kaltaista sointimaailmaa: jousisoittajat soittavat päällystämättömillä suolikielillä ja pianisteilla on tällä kertaa käytössään Paavali Jumppasen omistama 100-vuotias Blüthner-flyygeli. Ristiveto-festivaalin vieraaksi saapuu Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Malin Broman sekä merkittävää kansainvälistä uraa tekevä pianisti Paavali Jumppanen. Lisäksi festivaalilla esiintyvät tutut ristivetolaiset, jotka ovat kotimaisen kamarimusiikin keskeisiä nimiä. Toimittaja ja pianisti Lotta Emanuelsson johdattelee konserteissa Schumannin ja Brahmsin maailmaan. Festivaalin ensimmäisessä konsertissa on mukana psykologi, työelämäprofessori Pekka Sauri. 

Sunnuntaina 25.2. klo 15 Sellosalissa kuullaan neljä teosta, jotka ovat syntyneet säveltäjien hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Schumannin pianokvintetto on optimistinen, briljantti ja tasapainoinen teos säveltäjän uran huipulta. Brahms kamppaili ikuisuuden pianokvintettonsa kanssa, ja se on ensimmäisiä todella merkittäviä teoksia, joita hän sai valmiiksi, ja jonka viulisti Joseph Joachim nimesi parhaaksi kamarimusiikkisävellykseksi sitten Schubertin päivien. Toinen klarinettisonaatti Es-duurissa on Brahmsin viimeisiä teoksia, täynnä tasapainoista ja hyväntahtoista musiikkia, jossa muutaman kerran välähtävät intohimo sekä pysähtyneet hetket, jotka ovat niin luonteenomaisia hänen nuoruuden tuotannolleen. Sellosalissa esiintyvät Malin Broman, Markus Hohti, Emil Holmström, Paavali Jumppanen, Eriikka Maalismaa, Christoffer Sundqvist ja Jan Söderblom.

Ristiveto-festivaalin 24.-26.2.2018 koko konserttikohtainen ohjelma: www.ristiveto.fi

Sellosalin konsertin liput ovat myynnissä Lippupisteessä. Lapinlahden Lähteen ja Artborg 35:n konserttien liput ovat myynnissä Ristiveto-festivaalin omassa verkkokaupassa (https://holvi.com/shop/ristiveto/). Kaikkien konserttien lippuja on myynnissä myös tuntia ennen ovelta, mikäli lippuja on jäljellä.

Su 25.2. klo 15
Schumann, Brahms & Ristiveto

Ristiveto-festivaali tuo Sellosaliin suomalaisia huippusoittajia sekä Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin loistavan konserttimestarin Malin Bromanin. Sunnuntai-iltapäivän kavalkadissa uppoudutaan Schumannin ja Brahmsin maailmaan. Heidän lyhytaikainen ystävyytensä traagisine loppuineen on yksi länsimaisen musiikinhistorian kuuluisista tarinoista.

Esiintyjät: Malin Broman, Markus Hohti, Emil Holmström, Paavali Jumppanen, Eriikka Maalismaa, Christoffer Sundqvist, Jan Söderblom

Schumann: Pianokvintetto Es-duuri, op. 44
Brahms: Klarinettisonaatti Es-duuri, op. 120 nro 2
Schumann: Viulusonaatti nro 2 d-molli, op 121
Brahms: Pianokvintetto f-molli, op. 34

Kesto 3 h, sis. kaksi väliaikaa
Liput 25/20/10 € + toimitusmaksu, Lippupiste

Kaikukortti-tapahtuma