Underground Rock Orchestra tekee erikoisvierailun Sellosaliin

22.9.2017 klo 13.50


Ensimmäisestä underground-nimellä mainostetusta konsertista Suomessa tulee tämän vuoden lopussa kuluneeksi 50 vuotta. Tämän kunniaksi M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen perustama Underground Rock Orchestra tekee 13. lokakuuta erikoisvierailun Sellosaliin.

Vuonna 1967 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä järjestetyssä underground-konsertissa erilaisista vapaamuotoisista ryhmistä koostunut joukko esitti valtavirran populaarikulttuurista poikenneita lauluja ja muita musiikkiesityksiä. Mukana oli myös runoutta ja luettua proosaa. Mukana oli M.A. Numminen Nalle Puh Big Band -nimisen melujazzorkesterin solistina.

”Minä olin siellä mukana, kuten silloiset turkulaiset U-kumppanini, runoilijat Markku Into ja Jarkko Laine. Kolme kuukautta myöhemmin olimme jo täydessä vauhdissa. Underground Rock Orchestran perustin Pedron kanssa vuonna 1980 vanhan Suomen Talvisota -orkesterin kunniaksi. Ja tämä jatkuu nytkin. Olen näiden vuosikymmenten aikana kirjoittanut myös uusia U-tekstejä, joita esitämme nyt Sellosalissa. Mukana on muutama uusi klassikko”, M.A. Numminen kertoo.

M.A. Numminen oli tuolloin lyöttäytynyt yhteen turkulaisten runoilijoiden kanssa ryhmittymäksi, joka tuli tunnetuksi nimellä Suomen Talvisota 1939—40. Tämä yli kymmenen hengen joukko esiintyi eri puolilla Suomea, jonka tarpeisiin Numminen ja Jarkko Laine kirjoittivat undergroundisia tekstejä. Materiaalista työstetty albumi Suomen Talvisota 1939—40: Underground-Rock on yhä yksi Suomen tunnetuimmista rock-levyistä.

Underground Rock Orchestra syntyi vuonna 1980 jatkamaan 1960-luvun underground-perintöä, mutta M.A. Numminen kirjoitti sen tarpeisiin lisää ”maanalaisia” rocktekstejä. Nykyiseen yhtyeeseen pyydettiin mukaan sellaiset muusikot, joilla oli oikea asenne normaalista poikkeavaan tapaan tulkita bluesrockia. Näitä miehiä olivat kitaristit Antero Jakoila ja Jukka Orma sekä basisti Pave Maijanen. Rumpalina toimii väkivahva Sami Kuoppamäki. He ovat nyt mukana Sellosalissa, kun jälleen kerran Underground Rock Orchestran henki nousee ja undergroundrock-lauluilla herätellään kuulijat ymmärtämään, mikä oli oikein ennen ja mikä on oikein yhä nykyään. Luvassa on kiihkeä vastakulttuurimusiikin ilta!

Ennen varsinaista konserttia M.A. Numminen kertoo illan lyhytelokuvista, jotka esitetään ennen orkesterin osuutta. Aluksi nähdään Nummisen itsensä kuvaama varhainen surrealistinen lyhytfilmi ”Vesilasi” vuodelta 1963. Sitten seuraa MAN-musiikkivideoita, joiden jälkeen nähdään illan teemaan liittyvä undergroundelokuva “Suomen Talvisota” vuodelta 1969. Kokonaisuudesta saa “Flash view`n M.A. Nummisen filmiurasta, joka on yhtä pitkä kuin miehen musiikkituotantokin, yli 50 vuotta.

Pe 13.10. klo 19
Underground Rock Orchestra

M.A. Numminen (laulu), Pedro Hietanen (piano), Antero Jakoila (kitara), Jukka Orma (kitara), Pave Maijanen (basso) ja Sami Kuoppamäki (rummut).

Liput alkaen 32 € Lippupiste