Isän jälki ”Kollaa kesti, entä me?”

isän_jälki

To 30.8. klo 19

Tositapahtumiin perustuvassa näytelmässä seurataan mieheksi kasvamisen vaiheita satavuotiaassa Suomessa nuoren kenttäpapin Jorma Heiskasen tarinan kautta. Jorma Heiskanen osallistui talvisotaan juuri papiksi valmistumisensa jälkeen ja joutui toimimaan ikätoveriensa henkisenä isänä ja sielunpaimenena olosuhteissa, jotka olivat vastavalmistuneelle teologille täysin poikkeuksellisia. Kirjailija Marjo Heiskanen kirjoitti isoisästään ja hänen kohtalonsa satuttamasta perheestä syvän henkilökohtaisen elämäkertateoksen Kollaan kenttäpapin tarina (Siltala 2012). Pohjana oli runsas päiväkirja- ja kirjeenvaihtomateriaali, jonka kautta avautuu kuva 1930-luvun aateilmastossa kasvaneen vakaumuksen miehen elämään ja maailmankatsomukseen.

Näytelmän näkökulma sotaan poikkeaa totutusta. Keskiössä ovat nuorten miesten elämät ja niiden rakentaminen sodan kauhuista selviämisen jälkeen. Viisas teksti pohtii suomalaista mieskuvaa; se kysyy rakentaako historia tulevaisuuttamme ja onko nykypäivän nuorilla miehillä ja isillä mahdollisuutta ja halua muuttaa sitä. Nykyiset kolme-nelikymppiset miehet ovat viimeinen sukupolvi, jolla on kosketusta sodan käyneisiin miehiin. Voiko sotien aiheuttaman taakkasiirtymän katkaista, ennen kuin traumat haamuistuvat ja niiden alkuperäinen syy häviää?  Heiskasen teoksen pohjalta valmistuneen esityksen on ohjannut Sakari Kirjavainen ja sen on näyttämölle dramatisoinut näyttelijä Riku J. Korhonen, joka myös esittää monologin.

"Riku Korhosen ja Sakari Kirjavaisen näkemys Kollaan kenttäpapin tarinasta kosketti minua erittäin läheisesti ja syvällisesti ja palautti mieleeni lapsen tunnot sodasta. Kokemus oli hyvin voimakas ja jäin esityksen valtaan pitkäksi aikaa."
Eeva Kilpi, kirjailija


Kesto 2 h 30 min, sis. väliajan
Liput alkaen 20/16 € + toimitusmaksu, Lippupiste
 

Aihealue:
  • Teatteri, 
  • Kulttuuri
Alue:
  • Leppävaara