Maailmanmusiikin majesteettinen tähtilaulaja Susheela Raman saapuu konsertoimaan Sellosaliin perjantaina 24. toukokuuta

2.2.2019 klo 17.23

2019-05-24_SusheelaRaman_k_AndrewCatlin_640x360

Voimakkaan sielukkaista esiintymisistään tunnettu Susheela Raman (s. 1973) liikkuu laulajana, säveltäjänä ja tulkitsijana vaistomaisen luonnollisesti yli tyylilajien. Artisti siirtyy vaivattomasti Sanskrit Mantrasta, vaikka Throbbing Gristle coveriin, tai yhteen omista rajoja ylittävistä sävellyksistään.

The Guardian -lehti on kuvaillut Susheelaa "villin alkuperäiseksi, intohimoiseksi ja vaaralliseksi esiintyjäksi".

Vaikka hänen teoksiaan sanotaan maailmanmusiikiksi, on "toismaailmainen" sopivampi termi kuvaamaan artistin luonteeltaan maagisia ja arvoituksellisia sävellyksiä. Susheelan erityisen dionyysinen esiintyminen Lontoon South Bankissa vuonna 2012 toi hänelle 5 tähden arvostelut The Guardianissa ja The Financial Timesissa.

Susheelan musikaalinen yhteistyökumppani koko hänen uransa aikana on ollut Sam Mills, yksi 80-luvun post-punk kulttiyhtyeen 23 Skidoon perustajajäsenistä. Kenties eniten postpunk-henkinen puoli Susheelan musiikissa on kieltäytyminen rajoitteista, sekä painotus oman äänimaiseman jatkuvaan kehitykseen. Loppumattomasta kokeilunhalustaan huolimatta Susheela ei koskaan laiminlyö lahjakuuttaan toimittaa melodioita, jotka iskeytyvät suoraan kuulijan hermojärjestelmään.

Etelä-Intialaiseen perheeseen Lontoossa syntynyt ja Australiassa nuoruutensa viettänyt Susheela ja Sam tapasivat Lontoossa vuonna 1997 ja ovat sittemmin luoneet kunnianhimoisia monikulttuurisia albumeita ja live-projekteja. Usein he tutkivat Etelä-Aasian musiikin eri mittasuhteita, olivatpa ne klassisia, kansanmusiikillisia tai nykyaikaisia. Heidän yhteistyössään on kuultu niin Etelä-ja Kaakkois-Aasian, Länsi- ja Itä-Afrikan, Venäjän, Kreikan, Turkin ja Pohjois-Afrikan muusikkoja.

Ramanin ja Millsin viimeisin yhteistyö on Ghost Gamelan -albumi, joka julkaistiin kesällä 2018. Albumi on Susheelan seitsemännes studiojulkaisu.

Susheelan mukaan "ihmiset aliarvioivat Gamelanin merkitystä kaikessa nykymusiikissa: se on inspiroinut kaikkia järkeviä musiikintekijöitä Debussysta ja Satiesta John Cageen, Miles Davisiin, Steve Reichiin ja Sonic Youthiin. Sen liukas DNA on kaikkea Modal Jazzista EDM:ään, joten gamelanissa on enemmän kyse yhteydestä kuin mistään eksotiikasta. Etelä-Intialaisen näkökulman tuominen siihen paljastaa toisenlaisen resonanssin."

Molemmat taiteilijat ovat sitä mieltä, että viimeisin albumi on heille käänteentekevä ja kappaleet parhaita joita he ovat koskaan kirjoittaneet.

Susheela Raman Sellosalissa perjantaina 24. toukokuuta. Liput ennakkoon 35,50 € Lippupisteestä ja tuntia ennen ovelta.

_________________________________________________________________________________________

Pe 24.5. klo 19
Susheela Raman

Susheela Raman (laulu), Pirashanna ja Lucie Antunes (perkussiot), Smith Dudley (basso), Laura Moody (sello), Sam Mills (kitara)

Kesto 1h 10 min, ei väliaikaa
Liput 35,50 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi


Aihealue:
  • Kulttuuri
Alue:
  • Leppävaara