Isän jälki ”Kollaa kesti, entä me?”

2018-08-30_Kollaan_kenttäpapin_tarina_ Riku_ulkona_640x360

Tors 30.8 kl. 19


Pjäsen bygger på Jorma Heiskanens liv, hans utveckling och öden som ung fältpräst i vinterkriget. När Jorma Heiskanen drog ut i vinterkriget var han nybliven präst och fick därför verka som andlig far och själasörjare för sina jämnåriga under exceptionella omständigheter. Författaren Marjo Heiskanen skrev om sin farfar och om dennes familj, som berördes av hans öde, en personligt hållen biografi, Kollaan kenttäpapin tarina (2012). Hon byggde biografin på ett rikligt material av dagböcker och korrespondens som öppnar ett fönster till en i 1930-talets ideologiska klimat uppväxt prinicipfast mans liv och livsåskådning.

Perspektivet på krig är ovanligt. Pjäsen fokuserar på unga män och hur de bygger sina liv efter att ha överlevt kriget fasor. De kloka tankarna kretsar kring den finländska mansbilden; är det historien som skapar framtiden eller har dagens unga män och pappor möjlighet och vilja att ändra sitt öde. Dagens trettio-fyrtioåriga män är den sista generationen som känt män som deltagit i de finska krigen. Kan den ärvda bördan av kriget brytas innan påfrestningarna förvandlas till spöken och den ursprungliga orsaken försvinner? Pjäsen, som bygger på Heiskanens roman, har regisserats av Sakari Kirjavainen och dramatiserats av skådespelaren Riku J. Korhonen, som också uppför monologen.

”Riku Korhonens och Sakari Kirjavainens uppfattning av Kollaan kenttäpapin tarina berörde mig mycket nära och djupt och återkallade mina upplevelser av kriget som barn. Upplevelsen var mycket stark och jag var överväldigad av föreställningen länge efteråt.”
Eeva Kilpi, författare

Längd 2 h 30 min, inkl. paus
Biljetter från 20/16 € + expeditionsavgift, Lippupiste
 

Ämne:
  • Teater, 
  • Kultur
Område:
  • Alberga